Håll sporten rent från droger och doping

Fotboll är kanske inte den idrott som man tänker på främst när det kommer till doping och droger. Kända fall av ren doping är få men när det kommer till droger och missbruk så finns det flera exempel. Till exempel AIK-legenden Magnus Hedman som köpt droger för hundratusentals kronor.

Sker både bland proffs och amatörer

Droger ska egentligen inte ha någonting med idrott att göra. Det borde vara en självklarhet för alla föreningar. Även om fotbollen jämfört med andra idrotter är skonad från mängder av drog- och dopingfall är det faktiskt så att bilden av en drogfri idrott blir förstärkt för att förbunden inte testar särskilt mycket. Medan det är mindre dokumenterat hur stor utsträckningen är bland amatörer så vet man att bland annat kokain är en vanligt använd drog bland Premier League-spelare.

Bättre idrott utan droger

Det är givetvis så att fotboll blir en bättre idrott utan droger. Medan doping kan vara prestationshöjande på kort sikt och farligt på längre så har droger direkta skadeverkningar på kropp såväl som prestation. Det är viktigt att inte blunda för droganvändandet. Är man misstänksam så finns det drogtester som kan beställas online för att sedan utföras på plats.