Historien om Andrés Escobar

Andrés Escobar var en fotbollsspelare i Colombia som mördades 1994 i staden Medellin. Ett område som var ett av de farligaste att vistas i under tiden då knarkkrigen pågick och när amerikanska myndigheter i samarbete med colombianska regeringen jagade efter knarkkungen Pablo Escobar.

VM i USA 1994

Pablo hade dött bara ett år tidigare än Andrés Escobar och det pågick ett krig mellan de olika drogkartellerna samtidigt som VM pågick 1994 i USA. Andrés spelade som försvarare och han blev ökänd i denna match för att han gjorde bort sig med ett självmål mot USA och matchen slutade till slut 2–1 till USA.

Mordet

Colombia blev således utslagen redan i gruppspelet och hade alltså inga ytterligare chanser att komma vidare, vilket blev en stor skandal för landet och särskilt landslaget i fotboll. Andrés Escobar blev sedan mördad av en skytt vid namnet Humberto Munoz som fick 43 år fängelse för dådet, men frigavs redan 2005. Enligt vittnet Pamela Cascardo som även var flickvän till Andrés Escobar så ropade skytten ”gol!” efter varje avlossad kula. Gol på spanska betyder mål på svenska och detta fruktansvärda dåd skakade hela Colombia, och anledningen ska ha varit en bestraffning för att Andrés gjorde ett självmål. Vissa spekulerar även om att hela tragedin hade att göra med spel för pengar där folk från den undre världen fick ta en förlust som de ville hämnas för.

Efterskalv

Självmålet skakade inte bara en hel nation utan det sågs i hela världen då VM-spelet sändes överallt där det fanns Tv-signaler att ta emot, och vartenda hushåll i Sverige kunde även följa matchen i realtid. Det är dock en mycket tragisk historia som handlar om när spel och fotboll blir blodigt allvar. Och hur en olyckshändelse får en dödlig utgång. Detta dåd kommer bestå i Colombias historia, men även i världshistorien, som ett av de mest fruktansvärda dåden som begåtts mot en fotbollsspelare, och det är sorgligt att det inte kunde hindras.Även om självmålet var en stor skam för landet så var det inte många som önskade en spelares död, och det går alltid att komma tillbaka starkare som lag, vilket de flesta människor också förstod efter dådet.